Nu een Coronavaccin in aantocht is, wordt het voor veel werkgevers relevant: hoe vaccineer ik mijn medewerker gedwongen? Want niet iedereen wil een vaccinatie, maar als werkgever kun je het niet maken om je mensen niet in te enten. Want alleen zo kun je zo onder controle houden. Wij gingen op onderzoek uit, en verzamelden de beste tips voor werkgevers om onwillige luie werknemers toch te vaccineren.

Neerhoeken

‘Gewoon neerhoeken’, zegt sportschoolhouder Bas van Vliet uit Lelystad, ‘Tikje op de slaap, zodat ze liggen, en dan die naald erin. Bij stagiairs werkt dat erg goed’. Hij spreekt uit ervaring, maar de ervaren vechtsporter beaamt dat je daar wel specifieke kennis over gevechtstechnieken voor nodig hebt en dat is niet iedereen gegeven. Maar beveiligingsbedrijven en supportersverenigingen van betaald voetbal organisaties kunnen hier hun voordeel mee doen.

Blaffer op het voorhoofd

Commandant Dennis de B. van het Korps Commandotroepen heeft weer een andere oplossing: ‘je zet gewoon een blaffer bij zo’n onwillige lichaam op het voorhoofd, en zegt dat ze moeten vaccineren. Wedden dat ze het doen?’. Het nadeel is weer dat niet iedere werkgever wapens tot de beschikking heeft, maar voor bijvoorbeeld de politie, motorclubs, en jagersverenigingen kan dit goed werken.

Orale variant

Johann Willems, het hoofd Ambtenarenzaken bij het ministerie van AZ, denkt weer aan een andere oplossing: ‘Wij gaan voor de orale variant van het vaccin. Dat wordt gemengd door de koffie. Een gemiddelde ambtenaar drinkt zo’n 9,4 koppen koffie per dag, dus dan zorgen dat we per kop precies genoeg vaccin hebben om  de ambtenaren na 2 werkdagen van 5 uur gevaccineerd te hebben.’ Deze methode werkt niet alleen bij ambtenaren, maar ook bij andere grote organisaties waar mensen de kantjes er vanaf lopen, zoals banken, en verzekeringsmaatschappijen.

ICT’ers willen vaccin

Grote ICT-bedrijven hebben juist weer anderen problemen, hun medewerkers staan juist in de rij voor het vaccin. Directeur van een Softwarebedrijf Edward Nelemans uit Lemelerveld vertelt: ‘Iedereen wil dat vaccin bij ons. Welke ICT’er wil er nou geen gratis chip van Bill Gates geïnjecteerd krijgen? Het probleem is alleen dat onze software nog niet goed genoeg is om al die medewerkers dan ook aan te sturen via de chip. Maar onze 5G-ontvangst is dan wel optimaal, en daar profiteert de omgeving ook van.’

Geen vaccin, dan geen Quinoa

De Gemeente Amsterdam daarentegen ziet minder in straffen vaccinaties, maar zet meer in op belonen van goed gedrag. Burgemeester Halsema legt uit: ‘Alleen met een vaccinatiebewijs mogen onze ambtenaren nog Quinoa kopen. Wij denken dat dit zorgt voor een zeer hoge vaccinatiegraad.’ In Lelystad kiezen ze voor een soortgelijk aanpak, zo zegt een woordvoerder: ‘Onze ambtenaren mogen alleen nog Schultenbrau drinken bij de lunch als ze wekelijks een coronavaccin nemen.’ De Schultenbrauoptie wordt ook goed ontvangen in Zuid-Limburg, terwijl in ’t Gooi alleen nog champagne gekocht mag worden met een vaccinatiebewijs.


Steun ons!

BVDD Nieuws is gratis te bezoeken en dat blijft ook zo. Maar als je een kleine waardering over hebt voor dit artikel, dan zou dat geweldig zijn! Want jij wilt toch ook bijdragen aan onze missie: BVDD? Jij wilt toch ook weten waar iedereen over praat bij de koffieautomaat? Want jij denkt net een stapje verder dan de rest.

Bedrag

Door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *