Generaal Eichelsheim is de Mol binnen de Defensietop. Dat bleek duidelijk toen hij heimelijke opnamen wilde maken van de overhandiging van een boek over de Bevrijding aan minister Bijleveld. Eichelsheim was net niet heimelijk genoeg, en een alerte contraspionage-expert van de afdeling communicatie van Defensie betrapte de voormalig Geheime-dienst-directeur op heterdaad. Hij stak achter de minister nog net met zijn hoofd om het randje van de muur.

Defensie bracht de foto onmiddellijk naar buiten. Wel in een normaal persbericht, maar het signaal is overduidelijk: met de Nederlandse contraspionage valt niet te spotten, sinds ze Informatiegestuurd werken. ‘Waarschijnlijk wilde Eichelsheim weten of de minister wel echt 1,5 meter afstand zou houden’, zo vermoedt de woordvoerder van het ministerie van Defensie.

 ‘De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, waar de Luchtmachtgeneraal warme banden mee heeft, probeert van alle voor- en tegenstanders compromitterend materiaal te verzamelen om waar nodig tegen hen te gebruiken. Wij weten dat er zulke mensen in de top lopen, en zo hebben wij onze eigen versie van Wie is de Mol’, zo vervolgt de woordvoerder. ‘

Einde aan speculaties

Daarmee komt ook een einde aan het speculeren wie de Mol is op het ministerie, hoewel de Luchtmachtgeneraal al langer verdacht was. ‘We wisten sowieso dat het geen landmachter kon zijn’, zegt de woordvoerder, ‘Bijna alle generaals die hier van de landmacht rondlopen zijn van het Wapen der Genie. En die zijn lomp, lelijk, maar ook eerlijk, dus die konden het niet zijn. De rest is van de infanterie, en die zijn daar niet slim genoeg voor. Marinemensen verdachten we wel, maar die staan vooral op de bovenste verdieping van het ministerie bedroefd richting Noordzee te staren, dus daar komt verder weinig uit. Ja, als er vissticks zijn, komt er leven in, maar verder niet. Dus bleef er alleen een Luchtmachtgeneraal over als mogelijk mol. En die hebben we nu te pakken.’

De grote vraag is wie de nieuwe mol wordt. Volgend jaar vertrekt Commandant der Strijdkrachten Bauer naar de NAVO, en de stoelendans die dan ontstaat is een uitgelezen kans voor de MIVD om een nieuwe mol in de top te installeren.

Door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *