Er moet een vuurwerkverbod komen voor mensen die van een uitkering rondkomen. Dat wil de Adviesraad voor Sociale Duurzaamheid (ASD). Volgens de Adviesraad is het voor uitkeringstrekkers zonde van het geld om vuurwerk te kopen. Ook zou het verbod de overlast in sociale achterstandswijken verminderen.

Voorzitter Geraldo de Pais (foto) van de ASD legt uit: ‘Mensen die van een uitkering rondkomen zijn meestal al niet de slimste. Die kunnen dus niet veilig met vuurwerk omgaan, gezien het hoge aantal slachtoffers dat er elk jaar valt’. Veiligheid is dus een belangrijk argument, maar er is meer, vindt de voorzitter van de ASD: ‘Sociaal kansarmen kunnen dat geld beter gebruiken voor het aflossen van hun bovenmatige schulden en besteden aan gezonde voeding.

Uit onderzoek blijkt dat mensen in achterstandswijken, zoals de Waterwijk in Lelystad en de Schilderswijk in Den Haag, bovengemiddeld vaak naar de dokter gaan of obesitas hebben. De Pais daarover: ‘Het is van de zotte dat zulke paupers wel vuurwerk kunnen kopen, maar geen gezond eten. Dan stel je echt je prioriteiten verkeerd. Maar dat kan ook niet anders met zo’n laag intellect.’

Bij aanschaf van vuurwerk zouden vuurwerkliefhebbers eerst twee recente loonstrookjes moeten overleggen, vindt de Adviesraad. Pas als blijkt dat mensen een fatsoenlijk inkomen van zo’n 2000 euro netto in de maand hebben, mogen ze een vuurwerkpakket aanschaffen. ‘En daarbij kijken we echt niet op 1 of 2 euro, een modaal salaris van rond de 2000 netto volstaat. Hoe meer je verdient, hoe meer vuurwerk je mag kopen.’, zegt voorzitter De Pais.

Door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *