Statushouders zouden eigenlijk een vrijstaand huis moeten krijgen. Dat vindt Thalita Wijfjes van de Stichting Hou ze hier uit Lelystad. ‘Het is al erg genoeg dat we Nederlanders die jaren op de wachtlijst staan in kleine huisjes stoppen’, zegt ze, ‘Laat staan hoe erg dat is voor statushouders.’

Wijfjes legt uit: ‘Als je ziet waar die mensen vandaan komen: Syrië, of Marokko, dan zie je in de landen heel vaak redelijke grote vrijstaande huizen staan. Het is dan eigenlijk onmenselijk om die mensen hier in een 3-kamer-appertement te stoppen in bijvoorbeeld de Waterwijk in Lelystad.’

Wijfjes groeide zelf ook op in een vrijstaand huis in Lelystad, dus ze weet precies hoe fijn het is om de ruimte te hebben, maar ze kent ook de andere kant van de medaille: ‘ja, met mijn ex-man woonde ik in een eengezinswoning, met 4 kamers in een volksbuurt: De Landerijen in Lelystad. Dat was echt heel erg, maar mijn man vond het prima. Daar ben ik toen van gescheiden. ‘

Sindsdien zet Wijfjes zich fulltime in voor asielzoekers: ‘Van de alimentatie van mijn man, en een bijdrage van mijn rijke ouders kan ik goed leven. Dus heb ik tijd iom me in te zetten voor een betere wereld. En dat begint met goede huisvesting voor asielzoekers. Losers als mijn ex kiezen zelf voor een eengezinswoning, maar dat betekent niet dat statushouders zich daar ook maar bij neer moeten leggen. Nee, een vrijstaande woning is wel het minste dat nodig hebben.’

Door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *