Een hot-dog zou niet meer zo moeten heten, omdat de naam misleidend is. Dat vindt Bernhard Berg die zich hard maakt voor juiste naamgeving van producten. ‘Alleen enkele Chinese restaurants serveren authentieke hotdog, maar die rommel van de HEMA bijvoorbeeld, daar zit geen stukje hond in. En dan is het dus misleiding’, zegt Berg.

Volgens de regels moet een hotdog niet alleen uit een lekker broodje en originele hotdog-saus van mayo en ketchup bestaan, maar moet de worst ook aan enkele eisen voldoen. ‘Ik heb dat eens uitgezocht’, zegt Berg, ‘En een hotdog moet minimaal uit 32,5% uit hondenvlees bestaan. En in de meeste hotdogs zit dat bij lange na niet.’

‘Ze verkopen zelfs hotdogs van kippenvlees’, walgt Berg, ‘Terwijl een authentieke hotdog gemaakt van bijvoorbeeld een Golden retriever of Rottweiler zo veel meer smaakvol is.’ En dat gebeurt dus niet in Nederland zo blijkt uit onderzoek van Berg. ‘In Nederland houden we honden vooral als gezelschapsdier, terwijl ze ook heel veel waarde kunnen hebben in de voedselketen. Eigenlijk zou dat zelfs veel beter zijn’, vindt Berg.

Bijval van slagers

Berg krijgt bijval van Caviaslager Hilko Wijbenga: ‘Vlees moet een eerlijk product zijn. Half-om-half-gehakt bestaat voor de helft uit rundvlees en de an de andere helft uit varkensvlees. Lamskoteletjes zijn gemaakt van schaap. En hotdogs moeten dus gemaakt zijn van hond. Wij zijn dan ook trots dat wij nog wel authentieke hotdogs leveren. We hebben daartoe afspraken met verschillende asiels die ons verse honden leveren.’

Beide mannen pleite dan ook voor een verbod op de naam hotdog als er geen hondenvlees in de worst zit. ‘Noem het dan een hotpig, hotcow, of een hot chick’, bepleiten ze, ‘En reserveer de naam hotdog voor echte authentieke worsten gemaakt van hond.’ En die zijn dus te bestellen bij slagerij Wijbenga. Vrijdag krijg je op BVDD Nieuws ook een recept om een originele hotdog te maken.

Door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *