De meeste mensen die beginnen aan de commando-opleiding zijn watjes. Dat blijkt wel uit het feit dat maar liefst 80% van de mensen die de groene baret willen halen, uitvalt in de eerste opleiding, de zogenaamde Elementaire Commando Opleiding (ECO). “We hebben dat onderzocht, en de kolonel heeft geconcludeerd dat dat veel is. ‘Dat zijn namelijk 8 op de 10 mensen. Dat is dus 80% en dat is veel, zo zei de kolonel letterlijk. Dus dan is dat zo.” vertelt de woordvoerder gloedvol.

Om te kijken waarom de uitvallers van die watjes zijn, en hoe ze al in een eerder stadium uitgeselecteerd kunnen worden, worden verschillende opties bekeken. Zo gaat het Korps Commando Troepen nu met een data-analist aan het werk om te kijken welke onderdelen zogenaamd te zwaar zijn. ‘Want ja, we willen toch wel dat meer mensen commando kunnen worden, zei de kolonel’, zegt de woordvoerder.

De Commando’s hadden gehoopt dat de meeste zwakkelingen in de opleiding bij de Luchtmobiele Brigade wel zouden uitvallen. Maar die opleiding is niet selectief genoeg, de meeste watjes halen wel hun rode baret, maar vallen dan alsnog uit bij commando’s. ‘Dat heeft volgens de kolonel vooral te maken met onderdelen als lezen en schrijven’, zegt een woordvoerder, ‘Hoewel dat eigenlijk vooral een probleem is met manschappen die vanaf de mariniers komen, denkt de kolonel.’ Officieren hebben weer andere uitdagingen, vertelt de voorlichter: ‘De kolonel zei dat de officieren bijvoorbeeld moeite hebben met eten met mes en vork, of met het recht houden van hun rug. Maar dat zijn geen specifieke commando problemen. Officieren binnen de hele Krijgsmacht hebben daar last van, zei de kolonel.’

Dit is geen watje

Naast de data-analyse om meer commando’s binnen boord te houden worden ook andere dingen overwogen, en zelfs drastische stappen worden dan niet geschuwd. ‘De kolonel wil meer gaan werven in gebieden waar mensen het toch al mentaal en fysiek zwaar hebben. Lelystad bijvoorbeeld.’, zegt de woordvoerder, ‘Want als je daar kan overleven, dan kun je ook commando worden, zei de kolonel.’

Tot slot is Defensie ook begonnen met een podcast waarin commando’s die aangetoond hebben wel goed te kunnen functioneren vertellen over hun leven als elitesoldaat. ‘Als je dat kunt aanhoren, dan ben je zeker geschikt, zei de kolonel’, glundert de woordvoerder.

Foto’s: Defensie

Door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *