Geld ophalen met een sponsorloop? Dat was tot voor kort heel gewoon, maar dat is binnenkort afgelopen. De Belastingdienst gaat de inkomsten van sponsorlopen namelijk afromen, zo meldt woordvoerder Eduard Mos van de Belastingdienst.

‘Het moet maar eens afgelopen zijn met die Belastingontduiking door schoolkinderen’, zo zegt Mos, ‘Het is van de gekke dat onder het mom van een sponsorloop voor bijvoorbeeld arme kinderen, hier geen belasting betaald wordt over de opgehaalde gelden.’ Volgens de belastinginspecteur loopt de staatskas hierdoor veel geld mis. ‘Geld dat we nuttig zouden kunnen aanwenden voor zaken waar we anders niet aan toekomen’, zegt Mos.

Geld kan naar belangrijke zaken

Als voorbeeld geeft hij belangrijke zaken als een standbeeld voor Mark Rutte (‘Die ons land maar mooi door crisis op crisis leidt’), of een verkeersplein voor Hugo de Jonge (‘Want hij houdt ons land op koers in een pandemie’), of een project voor Halal-Kerstvieringen op reformatorische basisscholen (‘dat is goed voor een thema als inclusie’).

Eduard Mos

Je zou zeggen dat geld dat naar een goed doel gaat, vrijgesteld is van Belastingen, en dat er daarom geen belasting geheven kan worden, de zogenaamde ANBI-regeling. ‘Ja, dat is de list die die kleine fraudeurs heel geniepig gebruiken’, zegt Mos, ‘Maar er gaat eerst geld van bijvoorbeeld de buurvrouw naar zo’n hardlopen kind, en dan gaat het pas naar het goede doel. Dus dat kind krijgt eerst inkomsten, en daar moet gewoon inkomstenbelasting over betaald worden. Of kansspelbelasting, want het is een soort gok hoeveel geld er opgehaald wordt.’

Betalen of naar jeugdrechter

De conclusie is dan ook duidelijk volgens de rechtvaardige Mos: ‘Linksom of rechtsom, er moet belasting betaald worden, of ze staan met hun goede gedrag voor de jeugdrechter. En dan zullen we nog wel eens zien wie er meer macht heeft: zo’n frauderend kind, of wij?’

Door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *