Mensen die een scootmobiel hebben mogen niet meer naar de snackbar. dat staat in een nieuw gezondheidsadvies waar de regering zich binnenkort over buigt. Irma Minder van het Voedingsadviespunt verklaart het broodnodige advies: ‘Scootmobielers zijn vrijwel zonder uitzondering moddervet, en moeten dus geen vette hap meer eten.’

We kennen allemaal het beeld van de plaatselijke zaterdagochtendmarkt: rijen dikzakken op scootmobiels die zich naar de snackbar spoeden, of broodjes braadworst halen bij de worstenkoning, om het geheel af te blussen met een pondje kibbeling met extra ravigottisaus. En dat is precies dat beeld waar Minder zich zo aan ergert: ‘Dat die saus nog in de mondhoek van zo’n vetklep zit als ze tegen je praten. Je wordt er gewoon onpasselijk van.’ Daarmee stipt ze nog een belangrijke reden aan om scootmobielers te weren uit de snackbar: ze bederven de eetlust van mensen die wel normaal zijn.

Irma Minder: Normale mensen sporten anderhalf uur per dag

‘Ja’, zegt Irma Minder, ‘Als die dikke mensen gewoon op hun voeding letten, en elke dag minstens een uurtje tot anderhalf uur matig intensief sporten zoals normale mensen doen, dan heb je ook geen scootmobiel nodig.’ Volgens het Voedingsadviespunt jagen de obesitas scootnmobielers doelbewust de maatschappij op kosten doordat ze keer op keer een nieuwe scootmobiel nodig hebben. ‘En het gedrag dat ervoor heeft gezorgd dat ze in die scootmobiel terecht komen, moet dus keihard ontmoedigd worden’, zegt Minder. Als het aan haar – en ons – ligt, is het dus snel afgelopen met de misselijkmakende rij doorgangversperrende scootmobiels bij de snackbar. Het kabinet bekijkt het advies binnenkort, maar heeft al gezegd sympathiek tegenover het voorstel te staan.

Door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *