Sinds de bezuinigingen op Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) zijn doorgevoerd, krijgen steeds meer mensen met psychische problemen een YouTube-kanaal. Volgens specialisten binnen de GGZ werkt Youtuben bijna net zo goed als een reguliere behandeling. ‘En die wappies zijn nu ook van de straat’, zegt esoterisch psycholoog Daan den Kleinsten, die zijn cliënten helpt met het opzetten van YouTube-kanalen.

‘Het grappige is dat mensen die het niet allemaal goed op een rijtje hebben vroeger in een dwangbuis werden weggestopt. Ver uit het zicht van de maatschappij’, zegt Den Kleinsten. ‘En natuurlijk zouden we dat het liefst nu ook nog doen, maar helaas is daar door de bezuinigingen geen geld meer voor.’ Het alternatief wordt nu gevonden in de verregaande digitalisering, automatisering en  platformeconomie. ‘Ja, Youtube, dus’, zegt de esoterisch psycholoog.

‘Echte gekkies krijgen Fifa’

Want ondanks dat de budgetten zijn teruggelopen, zijn er wel mogelijkheden om mensen effectief weg te houden van de straat, want dat is altijd de bedoeling geweest van het GGZ-beleid. Den Kleinsten legt uit: ‘Er is budget voor 1 computerspel. Dus we kopen Minecraft, Fortnight, Formule 1, of bijvoorbeeld Fifa als ze echt niet meer te redden zijn. Dan laten we ze spelen, en omdat de cliënten zo verslavingsgevoelig zijn, zitten ze in no-time zo’n 15 tot 18 per dag aan zo’n spelletje. Dan nemen we die spelletjes op video, met het gewauwel van de cliënten erbij en zetten we het op Youtube als manual, of walktrough-guide, of inspirational video.’

Voor likes en geld

Het voordeel hiervan is dat de cliënten likes krijgen, waardoor hun gevoel van eigenwaarde groeit. ‘Het lijkt dan net of ze daadwerkelijk iets betekenen voor de maatschappij. Dat is natuurlijk niet zo, maar het scheelt weer dure medicijnen.’ En een ander voordeel is dat er in sommige gevallen ook echt veel kijkers zijn naar die filmpjes. ‘Ja, soms zijn er honderdduizenden views. En dat levert goed geld op, zodat ik mezelf toch nog goed salaris kan geven voor de behandeling’, zegt Den Kleinsten. Ondanks de GGZ-bezuinigingen extra inkomsten dus? ‘Ja, zeker weten, maar zet dat maar niet in de krant’, lacht de psycholoog.

Door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *