Binnenland

Geld ingezameld via een sponsorloop? Dan moet je belasting betalen

Geld ophalen met een sponsorloop? Dat was tot voor kort heel gewoon, maar dat is binnenkort afgelopen. De Belastingdienst gaat de inkomsten van sponsorlopen namelijk afromen, zo meldt woordvoerder Eduard Mos van de Belastingdienst.

‘Het moet maar eens afgelopen zijn met die Belastingontduiking door schoolkinderen’, zo zegt Mos, ‘Het is van de gekke dat onder het mom van een sponsorloop voor bijvoorbeeld arme kinderen, hier geen belasting betaald wordt over de opgehaalde gelden.’ Volgens de belastinginspecteur loopt de staatskas hierdoor veel geld mis. ‘Geld dat we nuttig zouden kunnen aanwenden voor zaken waar we anders niet aan toekomen’, zegt Mos.

Geld kan naar belangrijke zaken

Als voorbeeld geeft hij belangrijke zaken als een standbeeld voor Mark Rutte (‘Die ons land maar mooi door crisis op crisis leidt’), of een verkeersplein voor Hugo de Jonge (‘Want hij houdt ons land op koers in een pandemie’), of een project voor Halal-Kerstvieringen op reformatorische basisscholen (‘dat is goed voor een thema als inclusie’).

Eduard Mos

Je zou zeggen dat geld dat naar een goed doel gaat, vrijgesteld is van Belastingen, en dat er daarom geen belasting geheven kan worden, de zogenaamde ANBI-regeling. ‘Ja, dat is de list die die kleine fraudeurs heel geniepig gebruiken’, zegt Mos, ‘Maar er gaat eerst geld van bijvoorbeeld de buurvrouw naar zo’n hardlopen kind, en dan gaat het pas naar het goede doel. Dus dat kind krijgt eerst inkomsten, en daar moet gewoon inkomstenbelasting over betaald worden. Of kansspelbelasting, want het is een soort gok hoeveel geld er opgehaald wordt.’

Betalen of naar jeugdrechter

De conclusie is dan ook duidelijk volgens de rechtvaardige Mos: ‘Linksom of rechtsom, er moet belasting betaald worden, of ze staan met hun goede gedrag voor de jeugdrechter. En dan zullen we nog wel eens zien wie er meer macht heeft: zo’n frauderend kind, of wij?’

redactie

Recent Posts

Met vegans is het nooit echt feest

‘Ze moeten gewoon meer rekening met ons houden, die vegans.’ Eduard Mos uit Scherpenzeel is…

3 maanden ago

Viruswaarheid stopt: tientallen rechters baan kwijt

Tientallen rechters verliezen mogelijk binnenkort hun baan, nu actiegroep Viruswaarheid is gestopt. Dat meldt het…

1 jaar ago

Badr Hari nieuwe presentator DWDD

Omroep BNNVARA heeft zojuist bekend gemaakt, dat het voorheen mateloos populaire programma op Champions League…

1 jaar ago

Gideon Van Meijeren: Ik bedoelde Ongehoord Nederland

'Ik bedoelde natuurlijk Ongehoord Nederland, toen ik het over de rioolratten van de pers had'.…

2 jaar ago

‘Met mensen die bang zijn voor een prikje, win je geen oorlog’

Met mensen die bang zijn voor een prikje, ga je de oorlog niet winnen. Defensiedeskundige…

2 jaar ago

‘Gideon van Meijeren was Golden retriever’

Het is zeer waarschijnlijk dat Forum voor Democratie Tweede Kamerlid Gideo van Meijeren in een…

2 jaar ago