Nederlandse bankdirecteuren verdienen te weinig. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Collectief Bestuurders Financiële Sector (NCBFS). ‘De gemiddelde bankdirecteur pakt slechts een paar ton per jaar, dat is bizar weinig’, zegt voorzitter Aernout Schimmelpennick.

De laatste bankdirecteur die volgens de NCBFS een fatsoenlijk salaris verdiende was Ralph Hamers van de ING. ‘En dei zat met zijn anderhalf miljoen per jaar zonder bonussen als aan de ondergrens was wat leefbaar is’, vindt Schimmelpennick die gruwelt van de publieke opinie. ‘Ja, of de gemiddelde pauper verstand heeft van het salaris van een bankdirecteur, haha, kom nou.’ Schimmelpennick is er duidelijk over: de mening van de gewone Nederlander doet er natuurlijk niet toe. ‘Nee, wij zijn de elite, die hebben geen boodschap aan de mening van Henk Bosch uit de Zaanstreek.’

De vraag die nog boven de markt hangt is wat dan wel een acceptabel salaris voor een bankdirecteur? Schimmelpennick vindt dat gezien het belang van de banken in de coronacrisis, en de ondernemende en sturende rol van de directeuren daarin, het salaris zo’n 2 ton netto per maand zou moeten zijn. ‘Ja, dat is een beetje volgens de herenakkoorden van vroeger: de directeur verdient dan zo’n 10x een modaal salaris. En dat zit je met 2 ton per maand dus precies goed’.

Door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *