Het oudste kind dat in een gezin geboren wordt, mislukt vaak een beetje. Daarom is het oudste vaak een beetje lelijk, of dom, en in slechte gevallen allebei. Dat blijkt uit onderzoek van klinische gedragskundige Bernadette Berg. Volgens haar is dat dan ook de reden dat er steeds meer gezinnen komen met maar 1 kind: ‘De ouders schrikken vaak als er zo’n heel lelijk of heel dom kind geboren wordt, en daarom stoppen ze bij 1 exemplaar’.

En het klopt, als je de cijfers bekijkt zie je dat er steeds meer gezinnen met maar 1 kind komen. En uit analyse van babyfoto’s blijkt ook vaak dat die kinderen meestal niet erg knap zijn. ‘En als ze er wel een beetje normaal uitzien, zonder rimpels, of met normale ogen, dan zijn ze meestal oerstom’, zegt Berg. Ze verklaart: ‘Kijk maar, er zijn steeds meer 1-kind-gezinnen en tegelijk krijgt 70% van de leerlingen vmbo-advies. Daar zit een verband tussen. Als 70 procent van de kinderen zo dom is dat ze naar het vmbo moeten, en er zijn ook meer gezinnen met maar 1 kind, dan is het gek dat het verband nog niet eerder is opgevallen’, zegt de gedragskundige.

Bernadette Berg

Volgens Berg geeft het ook aan dat het met de mentale weerbaarheid van de samenleving slechter gesteld is dan vroeger. ‘Vroeger namen mensen meer kinderen, ondanks dat lelijke, of domme eerste kind’, zegt ze, ‘Toen wisten ze dat kinderen net als pannenkoeken zijn: de eerste mislukt meestal, maar degene die erna komen, lukken meestal wel.’

Door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *